Uczniowie klasy I, II i III byli na wycieczce w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach oraz w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.

W Klukach część dzieci uczestniczyła w warsztatach ,,Wokół kuchennego pieca, czyli co jedli Słowińcy. Elementy jadła na wsi słowińskiej i pomorskiej z przełomu XIX i XX wieku”. Pierwszym zadaniem dzieci było uformowanie i włożenie do pieców bochnów chleba z ciasta przygotowanego według oryginalnego przepisu byłych mieszkańców wsi słowińskiej. Kolejną częścią zajęć było przygotowanie ciasta na wafle, pokrojenie warzyw na kartoflankę i ubicie masła. Druga grupa dzieci uczestniczyła w warsztatach ,,Codzienne zajęcia słowińców”, podczas których dzieci poznały tradycyjne narzędzia i urządzenia potrzebne w gospodarstwie domowym, w codziennym życiu i codziennych pracach wiejskich. Uczniowie mieli możliwość wykonania prac, które kiedyś wykonywali mieszkańcy wsi słowińskich.

Po zwiedzeniu ekspozycji muzeum, wszystkie dzieci usiadły do wspólnego stołu, by zjeść świeżo upieczony chleb z masłem, kartoflankę, a na deser wafle.

Następnym punktem wycieczki było Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, gdzie uczniowie dowiedzieli się co to jest muzeum i po co ono jest.