„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek.
Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym. Ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie świadomości rodziców i nauczycieli dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Działania edukacyjne, w których uczniowie uczestniczą, takie jak: wspólne przygotowywanie i spożywanie drugiego śniadania, zakładanie ogródków szkolnych czy organizowanie warsztatów kulinarnych, festynów oraz wycieczek tematycznych, poszerzają ich wiedzę na temat pochodzenia warzyw, owoców i produktów mlecznych. Ambasadorem „Programu dla szkół” jest postać Chrumasa – animowanego bohatera, który w zabawny sposób prezentuje dzieciom zasady zdrowego odżywiania. Można go zobaczyć w internecie na www.programdlaszkol.pl i na kanale YouTube "Program dla szkół".
„Program dla szkół” to unijny projekt będący kontynuacją dwóch programów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.
Produkty
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2022 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U., poz. 1770) dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2022/2023 do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych, które uczestniczą w programie, udostępniane są:
Owoce, warzywa i soki:
- jabłka(1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g)
- gruszki(1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g)
- śliwki(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
- truskawki(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g)
- marchew(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- rzodkiewka(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- papryka słodka(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- pomidory(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g i średnicy pomidora nie więcej niż 40 mm)
- kalarepa(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g)
- soki owocowe(opakowanie jednostkowe soku o pojemności co najmniej 0,2 l)
mleko i przetwory mleczne:
- mleko białe(opakowanie jednostkowe o pojemności co najmniej 0,25 l)
- jogurt naturalny(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
- kefir naturalny(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)
- serek twarogowy(opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g)